Det kan lønne seg å prioritere nedbetalingen i riktig rekkefølge dersom du har flere forskjellige lån. Det lønner seg nesten alltid å bli kvitt den dyreste gjelden først, f.eks kredittkortgjeld. Ta heller en avdragsfri måned på boliglånet slik at du får betalt ned gjelden der det lønner seg mest.

Høy rente

Kredittkortrenten svever som regel omkring 20% og er med visse unntak (f.eks SMS lån) den dyreste gjelden du kan ha. På andreplass kommer forbrukslån som har en noe lavere rente.

Så mye kan du spare:

Dersom du har 30.000 kroner utestående på kredittkortet vil det påløpe ca. 3.000 kroner i rente på et halvt år med 20 prosent rente. Dersom du utsetter boliglånet en stund og i stedet betaler ned kredittkortgjelden må du bare ut med omtrent 700 kroner i renter.

Refinansiering

Refinansiering kan også være en smart løsning for å bli kvitt dyr gjeld, spesiellt dersom den er spredt over mange forskjellige lån. Det finnes flere banker som er villige til å la deg refinansiere gammel gjeld, blant andre Opp Finans har rykte på seg til å være svært dyktige når det kommer til å hjelpe klientene sine med refinansiering.

Les mer om Opp Finans

Benytter man seg av refinansiering er det viktig å legge av seg de dårlige vanene slik at det ikke bare blir en ond sirkel med mer gjeld og mer behov for refinansiering.

Vi anbefaler følgende prioritering på nedbetaling av lån:

  1. SMS lån
  2. Kredittkort
  3. Forbrukslån
  4. Boliglån
  5. Studielån