© 2018 - 2023, Forbrukslånhjelpen.no, Alle rettigheter forbeholdt Forbrukslånhjelpen.no. - Kontakt oss - Sidekart
Motty
Forbrukslån Guide
Annonse
Norske forbrukslån
Mest populære forbrukslån
Nyeste artikler
Weblånet forbrukslån
Forbrukslån tips
Velg byggematerialer som er både billige og av høy kvalitet
Nordmenn elsker oppussing, og det er dessuten mange som drømmer om å bygge sitt eget hus. Det er likevel et litt for stort prosjekt for de aller fleste av oss, men det kan være hyggelig å faktisk gjøre noen litt større arbeider i boligen på egen hånd.

Det er selvfølgelig viktig å holde seg unna områder som rørleggerarbeid og elektrisk anlegg, men det er mye annet en «amatør» kan gjøre. Da lønner det seg å velge rimelige alternativer, men det er likevel viktig å alltid følge regler og retningslinjer.

Følg alltid byggeregler og råd fra fagfolk
Å bygge en vegg, skifte kledning eller lage enkle konstruksjoner er ikke «rakettvitenskap», men det er selvfølgelig ekstremt viktig å følge regler og standarder. Byggteknisk forskrift, og lignende dokumentasjon fra myndighetene, er laget med et klart formål – at bygg som oppføres oppfyller sin funksjon over tid.

Innenfor et begrenset område kan også en boligeier sette seg inn i detaljene, men det er i tillegg greit å innhente råd fra fagfolk. De store byggefirmaene har rådgivingstjenester, men det kan også være lurt å leie inn hjelp fra en profesjonell tømrer eller lignende.

Funksjon er viktigere enn form
I mange sammenhenger er det særlig design, kompliserte utsmykninger og lignende som driver opp prisen. Det gjelder også byggevarer, på mange forskjellige områder. Hvis du skal oppgradere boligen din med nye billige vinduer, vil det være en sammenheng mellom kompleksitet og pris.

Dessuten kan billige vinduer faktisk prestere bedre enn dyrere alternativer på noen områder. Sprosser er et eksempel, der en enklere konstruksjon med utvendige sprosser faktisk vil kunne gjøre vinduene mer isolerende sammenlignet med gjennomgående «ekte» sprosser.

Kledning er et annet område der enkelhet, god funksjon og lav pris hører sammen. En helt enkel rett kledning vil være rimeligere enn kledning med spor eller såkalt sveitserkledning. Samtidig er de ekstra egenskapene til mer kostbare alternativer bare kosmetiske. Dessuten kan det være mer arbeidskrevende å behandle kledning med spor eller profiler, noe som kan bety ytterligere kostnader eller dårligere resultat.

Rimelige alternativer som reduserer kompleksitet
Redusert kompleksitet er ikke alltid veien til fremgang når det gjelder oppføring av boliger, noen boligeiere har for eksempel et dårlig forhold til såkalt «multimur» fra 80- og 90-tallet. På andre områder er redusert kompleksitet en stor fordel.

Badet er sannsynligvis det mest kostbare rommet å bygge eller rehabilitere, og tett konstruksjon er kritisk. På vegger betyr det vanligvis plater, flere lag med møremembran og så fliser som overflate. Det betyr igjen kompleksitet og bruk av flere håndverkere.

I nyere tid er det utviklet både baderomsplater og våtromsmaling som kan oppfylle den samme funksjonen. Særlig våtromsplatene er svært aktuelle alternativer for amatører. Prisen per kvadratmeter kan fremstå som litt høy, men det er viktig å sammenligne disse platene med totalprisen for en tradisjonell vegg. Da blir regnestykket enkelt, og dessuten er våtromsplater en ekstremt enkel løsning med kun ett lag.

Enkelhet er åpenbart en rød tråd gjennom disse eksemplene – det passer selvfølgelig ekstra fint for selvbyggere og gjør det selv-entusiaster.
Forbrukslånhjelpen.no
Finansiering av byggematerialer