© 2018 - 2023, Forbrukslånhjelpen.no, Alle rettigheter forbeholdt Forbrukslånhjelpen.no. - Kontakt oss - Sidekart
Motty
Forbrukslån Guide
Annonse
Norske forbrukslån
Mest populære forbrukslån
Nyeste artikler
Weblånet forbrukslån
Forbrukslån tips
Hjernetrim som vedlikeholder din matematiske og økonomiske sans
Først som sist: det er dessverre ikke mulig å lære hverken regneferdigheter eller finanskunnskaper med kryssord eller sudoku. Hvis det hadde vært tilfelle, er det mange handelshøyskoler som hadde slitt med å hente studenter.

Hjernetrim kan likevel være med på å hjelpe deg med å bremse kognitiv svekkelse i takt med at du blir eldre, samtidig som det selvfølgelig alltid er lurt å få et lite avbrekk fra jobb og forpliktelser.

Noen typer hjernetrim bygger faktisk på avansert matematikk
Du blir kanskje ikke flink i matte av å løse kryssord, men du kan sannsynligvis heller ikke bli skikkelig flink til å løse Rubiks kube uten å ha god matematisk sans. En vanlig Rubiks cube har tre ganger tre ganger tre sider, men det finnes også en rekke andre varianter – se www.mastercubestore.no for et bredt utvalg.

Det er vanskelig å løse en Rubiks kube uten å ha en plan, og en vellykket løsningsstrategi bygger på bruk av algoritmer. Ordet algoritme har fått en nesten magisk betydning i noen sammenhenger, ikke minst med tanke på hvordan tech-gigantenes algoritmer angivelig skal kunne lære kjenne hver minste detalj om oss.

En algoritme er likevel til syvende og sist definert som en «fullstendig og nøyaktig beskrivelse av fremgangsmåten for løsning av en beregningsoppgave».

I forbindelse med Rubiks kube er da en algoritme et sett med trinn som utføres for å flytte en eller flere felter til et sted, samtidig som andre områder ikke forstyrres.

Det er ikke bare på dette området som Rubiks kube har trekk av matematikk, svært komplekse regnestykker benyttes også til å beregne det helt optimale antallet trekk for å løse en hvilken som helst Rubiks kube.

Se sammenhenger og mønstre i tall – sammenlignbart med økonomi?
Mange typer hjernetrim bygger på bruk av tall. Sudoku og japanske bildekryss er bare to eksempel innenfor denne kategorien. Det handler selvfølgelig om svært enkle regnestykker, det handler ofte om tall under ti, men samtidig er det til tider komplekse sammenhenger som er involvert.

Sudoku har mange nordmenn et forhold til, og det er derfor mange som kjenner til logikken for å fordele tall i kvadrater. Det finnes selvfølgelig ingen direkte fellestrekk med økonomi, men å prøve ut forskjellige tall i modeller er ikke en ukjent øvelse innenfor økonomi og finans.

Japanske bildekryss er en annen type matematisk hjernetrim, som på noen områder ligner på sudoku. Kort fortalt er utfordringen å skravere felter i en matrise, slik at de danner et mønster eller symbol.

Det er tall ved siden av kolonnene og radene som avgjør hvor mange kvadrater som skal skraveres, men bare på et overordnet nivå. Derfor er det nødvendig å sammenligne forskjellige tall og kombinasjoner, slik at du til slutt finner den eneste mulige løsningen i en rad.

Å prøve seg fram, og å tørre å leke med tall og matematikk, er kanskje noen av de virkelig nyttige egenskapene som denne typen hjernetrim kan styrke. Slike kvaliteter kan også være nyttige når du skal jobbe med økonomiske problemstillinger og spørsmål.
Forbrukslånhjelpen.no